top of page
ATTME HAVET_85.jpg

VELKOMMEN INN I
YOGAENS VERDEN

​

Når du nå har bestemt deg for å ta yogaen inn i din hverdag, så tenk litt på dette: Lytt først og fremst til deg selv. Bli bevist deg selv og din kropp. Alt er i forandring, ingen dager er like. Slik er det for alle mennesker fysisk og mentalt. Yoga gjør du kun for deg selv.

​

Dagliglivet er ikke teknikker eller øvelser, det er en virkelighet- og virkeligheten kan bli lettere å klare med hjelp av yoga, pusteteknikker og meditasjon/avspenning.
 

Yoga er et sanskrit ord og kan bety: forening, forbindelse, metode og virkemiddel. Yoga miljøet i dag vil gjerne forbinde yogaen med to forklaringer: å binde sammen, konsentrasjon.

ATTME HAVET_86.jpg
DSC08679.jpg

YOGAEN OG DENS VIRKNINGER

Yoga er en flere tusen år gammel indisk filosofi som består av en systematisk beskrivelse av teknikker og metoder for å oppnå en sterk og smidig kropp, sammen med et balansert og rolig sinn.

 Klassisk hata yoga som jeg presenterer, jobber med alle deler av kroppen. Den fysiske kroppen og den mentale delen av kroppen. Dette gjøres gjennom fysiske øvelser, pusteteknikker, avspenninger, mental trening og meditasjoner. Noe av det unike med yoga, er oppmerksomheten på pusten i de ulike stillingene, som igjen gjør at du kommer i kontakt med øyeblikket her og nå. Du trenger ikke å være spesielt myk eller sprek for å delta. Yoga er ikke konkurranse. Yoga er enkelt. Yoga kan gjøres hvor som helst, når som helst, og av hvem som helst. Det er bare å tilpasse øvelsene til der du er. Yoga handler om å komme i kontakt med deg selv, kroppen, pusten og din naturlige indre ro. Virkninger. Vanlige virkninger av yoga er avspenning, energi, velvære, åpenhet og klarhet. Den fysiske delen er yoga løser opp spenninger i kroppen og skaper en friere flyt av energi. Yogaens pusteøvelser fjerner anspenthet og balanserer kroppens energi. Avspenning og meditasjon gir deg ro og kontakt med de dypere lag av din bevissthet.

Fysiske øvelser: I de fysiske øvelsene både avspennes og styrkes kroppen. Her brukes bevegelser og stillinger som løsner opp spenninger og mykner opp kroppen. Andre øvelser trener musklene og bygger opp styrke. De indre organene stimuleres gjennom økt blodsirkulasjon og påvirkning gjennom spesielle bevegelser og stillinger. Fordøyelsen stimuleres. Yoga kan gi deg ro og velvære i kroppen. Noen undersøkelser tyder på at yoga kan påvirke viktige hormoner og signalstoffer.

​

Puste øvelser: Ved å bruke puste øvelser kan du få en mere fri og naturlig pust. Vår pust er svært viktig for vår tilstand for både kropp og sinn. Pusteøvelser kan være med på å løse opp fysiske og mentale tilstander som gir deg spenninger.

​

Avspenning: Ligger i grunnen for både den fysiske yoga, puste øvelser og meditasjon. Du trenger ikke å være avspent i utgangspunktet. Du vil bli kjent med enkle avspennings teknikker til bruk i hverdagen og dybde avspenning hvor du kan utvikle en kontakt med de dypere delene av den du er. Yoga avspenning kan være svært effektiv i forhold til alminnelige stress tilstander. Avspenning kan virke inn på både kropp og sinn, kan styrke immunforsvaret og hjelpe deg til å håndtere utfordringer bedre.

​

Meditasjon: Yogaens meditasjon handler om oppmerksomhet. Gjennom meditasjon kan du oppnå en dempet tanke aktivitet, som igjen kan gi deg et større nærvær, en kontakt med din intuisjon eller magefølelse.

IMG_5216.jpg
IMG_5226.jpg

Gjennom yoga kan din bevissthet utvides på en harmonisk og naturlig måte. Om kroppen blir sterk og smidig, om sinnet blir rolig. Kan du se livsmønstret ditt, du får et overblikk. Aksepterer du det du ser. Du blir bevist. Her finnes et grunnlag for selvtillit og tilfredshet. Du er klar til å møte livets motsetninger. Livet skjer.

 

Det forventes ikke at du skal leve annerledes når du gjør yoga, fortsett og leve slik du gjør. Bare tilføy en ny vane- nemlig YOGA.

 

​

Litteratur kilde:

Yoga som terapi. Skrevet av: Maja Thune og Gunnar Egeberg.

Yoga, tantra og meditasjon i min hverdag. Skrevet av: Swami Janakananda.

Yoga for glede og energi. Skrevet av: Bente Helen Schei.

bottom of page